BOM · BOM Bild

BOM bild Bildanalys – Jacob wrestling with the Angel

Rembrandt - Jacob Wrestling with the Angel - Google Art Project

Konstverket jag har valt är Jacob wrestling with the Angel, det är målat av Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669), som  anses vara en av de mest kända och framgångsrika europeiska konstnärerna genom historien. Rembrant var en nederländsk målare, tecknare och grafiker. Han målade gärna porträtt och under de sista åren i sitt liv skapade han flertalet målningar med bibliska motiv. Denna målning är gjord runt år 1659. Målningen hänger på  Gemäldegalerie, Staatliche Museen zu Berlin.

Bilden föreställer Jacob och hur han brottas med Ängeln. I bakgrunden ser man hur Ängeln breder ut sina vingar. Det ser ut som en stillsam kamp. Ängeln tittar på Jacob, men han tittar på något bortom henne. Bilden är målar i varma färger.

Detta är en oljemålning gjord på canvas.

När jag ser denna bild får jag en känsla av samvetskval men också trygghet. Jag ser en värme i hur Ängeln tar i Jacob och även i Ängelns blick när hon ser på Jacob.

Jag tror att konstnären vill visa den inre kampen som Jacob har med sitt samvete, i bilden gestaltas samvetet av en Ängel. En kamp mellan det goda och onda. Även ett element av att det finns något större som kan ta hand om oss finns i denna målning.

Detta kan fortfarande vara relevant i världen i dag, där man kan behöva ha en bild av det goda som finns och hur den inre kampen i människor kan se ut.

I mitt eget liv skulle jag ta med mig känslan av att det finns någon som tar hand om oss när vi vacklar och tvivlar. Ett fint budskap som kan hjälpa själen att få lite ro.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s